Als organist...
Johan was 9 jaar toen hij van Jaap Westhoeve uit Ouddorp zijn eerste orgellessen ontving.
Al snel werden de lessen vervolgd bij zijn zoon Piet Westhoeve, afgestudeerd beroepsmusicus aan het Rotterdamsch Conservatorium.
Daar ontving hij een gedegen vooropleiding als jonge organist tot aan zijn eigen toelating aan het Rotterdamsch Conservatorium waar hij, overigens net als Piet, 
hoofdvak orgel ging studeren bij Arie J. Keijzer. Bijvak piano ontving hij van Emmy Gout-de Nie. 

Johan was in 1981 een van de drie winnaars van het in de regio hoog aangeschreven orgelconcours te Oude-Tonge.
Johan was de eerste deelnemer aan het Jeugdsolistenconcours te Melissant die het presteerde om driemaal achtereenvolgens (in 1982, 1983 en 1984) dit concours op zijn naam te schrijven.

Als organist en pianist is hij veel uitgenodigd geweest bij koorconcerten en samenzang avonden in de regio. Als organist bij concerten met koor vooral gewaardeerd om zijn professionele inzet en fijnzinnig orgelspel. 

In 2003 heeft hij als organist de  orgelbegeleiding van de "Herdenkingscantate 1953" van de hand van Arie J. Keijzer op zich genomen. Zijn leermeester en componist Arie J. Keijzer was tevens dirigent van
dit prachtige maar intense werk voor koor en solisten ter herdenking van de watersnoodramp die ons land in 1953 trof en in opdracht van de gezamelijke koren op Goeree-Overflakkee werd gecomponeerd.
Door omstandigheden moest een week voor de première en CD-opname naar een organist worden gezocht. Deze taak nam Johan op verzoek van zijn leermeester op zich en had slechts een week
de tijd om deze compositie in te studeren.  

Als organist is hij verbonden aan de Gasthuiskerk te Zierikzee.

Neventaken...
Johan was de bedenker en organisator van de eerste editie 'Concert@School' dat in 2016 plaatsvond, en de daarop volgende jaren werd herhaald.
Een concert in de aula van de CSG Prins Maurits. Een school voor Voortgezet Onderwijs in Middelharnis die
vele medewerkers kent die op goed niveau kunnen zingen of een instrument bespelen. De eerste editie was zeker gezien het korte tijdsbestek waarin alles werd georganiseerd, zeer
geslaagd te noemen. Door de Corona-pandemie kon in 2020 en 2021 dit concert helaas niet plaatsvinden, maar hopen dit indien weer mogelijk zeker een vervolg te geven. 

Hij was bestuurslid van het Jeugdsolistenconcours te Melissant. Een concours dat in de regio een belangrijk podium gaf aan jonge muzikanten, tientallen jaren heeft bestaan, maar
helaas is opgeheven in verband met een dalend animo. 

Als dirigent...
Als dirigent is hij aan diverse koren verbonden geweest waaronder:
Gemengd koor VZOS uit St. Annaland
Mannenkoor Door eendracht verbonden uit Stellendam waarvan hij tevens mede-oprichter was
Interkerkelijk jongerenkoor Matthanja uit Elst (U)
Gemengd koor te Houten
Gemengd koor Sursum Corda uit Dirksland
De cantorij van de Ger.Kerk Vrijg. te Middelharnis
De cantorij van de Excoduskerk te Sommelsdijk

Als componist
Hij heeft in de afgelopen jaren vele Passies gecomponeerd voor Goede Vrijdag, en daarnaast vele kleinere koorwerken.
Onlangs heeft hij een 75 minuten durende compositie geschreven voor groot koor, kamerkoor, orgel, pianio, pauken en diverse solisten, met als titel 'Laat mijn volk gaan!'.
(zie ook http://www.laatmijnvolkgaan.nl
Voor deze compositie, gebaseerd op bijbelboek Exodus en de epische momenten uitbeeld, zijn de teksten geschreven door Kees Kuijper. 
Medio 2022 hoopt men deze compositie tweemaal uit te voeren, respectievelijk op Goeree Overflakkee en Schouwen Duiveland, waarvoor inmiddels een projectgroep is samengesteld die zich enthousiast inzetten om deze projecten te realiseren.